Milli Savunma Bakanlığı:Osmanlı Dönemine Ait Belge ve Dokümanlar Manyetik Ortama Aktarılmaya Başlandı
Millî Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğünde bulunan en eski belgeler, 1850-1853 Kırım Savaşı’na ait olanlardır. 1850 yılından itibaren İstiklâl Savaşı sonuna kadar meydana gelen savaşlarda tutulan zayiat kayıt defterleri ile birlik ve hastane kayıtlarını ihtiva eden defterlerin tek örneği bu arşivde bulunmaktadır. Ayrıca bütün askerlik şubelerine ait Künye, İhtiyat ve Mustahfaz, İzin ve İzin Tecavüzü Defteri, Muamele ve Muayene-i Askeriye, Yoklama, İcra, Silahaltı, Hava Değişimi, Terhis, Firar ve Şuheda Defterleri ile birlikte yaklaşık 18.380 adet defter, 1870-1920 yılları arasında Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görev yapan Subay, Astsubay ve Sivil Memurlara ait 103.963 şahsi ve emeklilik işlem dosyaları bulunmaktadır.
1992 yılında başlatılan Şehit Kimliklerinin Araştırılması ve Tespiti Projesi kapsamında; 1850-1853 Kırım, 1877-1878 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan, 1911 Trablusgarp, 1912-1913 Balkan, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı ve 1919-1922 İstiklâl Savaşı ile çeşitli iç isyanlarda şehit, kayıp, esir, hastalıktan ölen ve gazi olanların künye kayıtları, özel olarak hazırlanmış bir program ile bilgisayar ortamına aktarılarak bir veri tabanında toplanmaktadır.
--------------------------------------------------------------------------------
Millî Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğünce Yayımlanan Eserler
1850-1853 Kırım, 1877-1878 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan, 1911 Trablusgarp, 1912-1913 Balkan, 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı ve 1919-1922 İstiklâl Savaşı ile çeşitli İç İsyanlar, Kore ve Kıbrıs Barış Harekatında şehit düşenlerin yer aldığı 5 ciltlik “ŞEHİTLERİMİZ” adlı eser.
Türk kadınının ülkenin savunulması için vermiş olduğu büyük mücadeleyi ve toplum içindeki yerini, belgeleri ile birlikte gözler önüne seren “MİLLİ MÜCADELE VE CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA KADINLARIMIZ” adlı eser.
Çanakkale’de yapılan kara savaşlarını belge, fotoğraf ve krokilerle anlatan aynı zamanda bölgeyi tanıtan rehber niteliğinde “ÇANAKKALE 1915” adlı eser.
Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 80’nci yılı münasebetiyle hazırlanmış olan, Atatürk’ün hasta olduğu son günlerinden itibaren naaşının Anıtkabir’e nakledilinceye kadar geçen sürede yapılan idari faaliyetlere ilişkin resmi belgeleri ihtiva eden “BELGELERLE ATATÜRK” adlı eser.
Yurt içinde ve yurt dışında bulunan şehitliklerimizi tanıtmak maksadıyla hazırlanan, “YURT İÇİ ŞEHİTLİKLERİMİZ” ve “YURT DIŞI ŞEHİTLİKLERİMİZ” adlı eserler.
Özellikle Birinci Dünya Savaşı esnasında subay, astsubay ve erlerin cepheden ve esir kamplarından ailelerine yazdıkları mektuplarla, savaşın sosyal ve insanî boyutunu, yaşayanların hissiyatıyla ortaya koyan “CEPHEDEN MEKTUPLAR” adlı eser.
Osmanlı Devleti’nin son döneminde ve İstiklâl Savaşında, cephede birliklerin başında muharebe eden komutanlardan, 1920 ve daha sonraki yıllarda parlamentoda görev yapanları konu alan belgesel nitelikte “CEPHEDEN MECLİSE” adlı eser.
Cumhuriyet döneminde askerî eğitim kurumu ve sisteminin, Osmanlı döneminde hangi aşamalardan geçerek günümüze kadar gelebildiğini görebilmek maksadıyla hazırlanan, “OSMANLI DÖNEMİNDE ASKERİ OKULLARDA EĞİTİM” adlı eser.
Türk askerinin savaş gücünün aynası sayılan ve tarihe “Şehitler Alayı” olarak geçmiş olan 57’ nci Piyade Alayı’nın tarihçesinin yanı sıra, Alayın şehitleri ile ilgili istatistikler, mektup ve hatıralar, kahramanlık menkıbeleri ve savaşın diğer boyutlarını ortaya koyan “57’NCİ PİYADE ALAYI, ŞEHİTLER ALAYI” adlı eser.
Yukarıda belirtilen eserler ve CD’leri, Arşiv Müdürlüğü’nün müzesindeki satış ünitesinden temin edilebilmektedir. Ayrıca, söz konusu eserleri ödemeli almak isteyenler, satın alma şartları ile ilgili bilgilere (posta ücreti alıcıya ait olmak üzere), Millî Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğünün internet adresinden (http://www.msb.gov.tr/Birimler/PerD/personel/arsivmd/yayınsatıs.htm) ulaşabilirler.
--------------------------------------------------------------------------------
Millî Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi 1995 Yılından Bu Yana Hizmet Vermektedir
Şanlı tarihimizin son dönemlerinde cereyan eden çeşitli muharebe ve savaşlar esnasında, çok zor şartlar altında tutulan ve günümüze kadar ulaşmış olan binlerce kayıt ve doküman içerisinden, ilginç, ders alınacak ve tarihe ışık tutacak nitelikte olan orijinal arşiv belgelerini ortaya koymak suretiyle, yetişmekte olan genç kuşakların geçmişleri ile bağlarını kuvvetlendirmek, milli ve manevi duygularını geliştirmek amacıyla hizmet veren, Lodumlu/ANKARA’da konuşlu Millî Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesinde, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait belgeler sergilenmektedir. Müze, hafta içi tüm günlerde mesai saatleri içinde vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. (İrtibat Telefonu: 0090 312 266 27 9